Valokeilassa jatkuva kehittäminen

Tässä jutussa Niko Savikko kertoo meille Ensinin lähestymistavasta kokonaisarkkitehtuuriin. Muita aiheita ovat modernit työkalut, kuten robotit, sekä laajemmin palveluyhtiön asenne muutoksiin. Lue, miten moderni palveluyhtiö kehittää jatkuvasti toimintaansa.
10.05.2022

Kehitystyötä kokonaisuus huomioiden

Kokonaisarkkitehtuurilla tarkoitetaan tapaa kehittää organisaatiota kokonaisuutena niin, että huomioidaan esimerkiksi prosessit, tietojärjestelmät ja niitä tukevat ratkaisut. “Meillä pääarkkitehti arvioi kokonaisuuden toimivuutta”, kuvailee johtaja Niko Savikko Ensinin toimintamallia. “Kokonaisarkkitehtuurista ja järjestelmäpuolesta vastaavat ovat käyneet saman koulutuksen, jolla varmistetaan kaikkien olevan samalla sivulla. Sitä kautta ollaan saatu samanlainen näkemys ja ymmärrys puheeseen.”

Savikko kertoo kokonaisarkkitehtuurin määrittelyn alkaneen Ensinin tapauksessa arkkitehtuurista, joka saatiin annettuna. “Siellä on asiakastietojärjestelmiä, jotka ovat tarpeellisia meidän asiakkaille heidän liiketoimintansa pyörittämiseksi. Tarvitaan valtava määrä integraatioita, jotta tieto kulkee yhdestä järjestelmästä toiseen. Pikkuhiljaa pyrimme hahmottamaan sitä järjestelmäkokonaisuutta, joka meillä itsellä pitäisi olla – ja sitä, miten sitä käytetään yhdessä asiakkaiden järjestelmien kanssa.”

”Oli kyse uusista järjestelmistä tai toimintamalleista, me mietitään asioita rohkeasti eri vinkkelistä.”

Joustavuutta moderneilla järjestelmillä

Työ kokonaisarkkitehtuurin parissa on jo johtanut käytännön muutoksiin. Yksi näistä on vaihdos uuteen kontaktinhallintajärjestelmään, joka sopii Ensinin tarpeisiin paremmin. Myös muihin moderneihin ja kustannustehokkaisiin työkaluihin on panostettu. “Meillä tekee pitkälti toista sataa robottia erilaisia tehtäviä”, valottaa Savikko. “Pyrimme myös siihen, että asiakkaat itse voivat tehdä muutoksia tai me palvelukumppanina voimme auttaa drag and drop -tyyppisesti ilman tarvetta kovakoodaamiselle.”

Moderneilla järjestelmillä pyritään joustavuuteen. “Pienten muutosten tekeminen kalliisti ei ole järkevää”, huomauttaa Savikko. “Kartoitamme parhaillaan uudenaikaisia online-työkaluja, joita voimme tarjota asiakkaillemme. Niiden avulla loppuasiakkaat saavat hoidettua asiansa nykyistä tehokkaammin sekä myös itsenäisesti silloin, kun heille se parhaiten sopii, eikä asiakaspalvelua tule kuormitettua joka asiasta.”

Kahden ensimmäisen vuoden tuloksiin Savikko on tyytyväinen. “Ollaan kehitytty sinä aikana hurjasti. Oli kyse uusista järjestelmistä tai toimintamalleista, me mietitään asioita rohkeasti eri vinkkelistä. Vähennämme virheitä pitkässä ketjussa, se on se iso pyrkimys. Kokonaisvaltaisen idean voi tiivistää ajatukseen people, processes and tools, kaikki oikeassa asennossa ja viritettynä oikeanlaiseen tekemiseen. Ensiniä määrittää vahva jatkuvan kehittämisen ote, jonka siivittämänä asiat tehdään mahdollisimman fiksusti.”